Menu

Over de serie

Het hart van de gemeenschap

Call the Midwife, gebaseerd op de memoires van Jennifer Worth, volgt de zusters, verloskundigen en nonnen van het klooster Nonnatus House die de zwangere vrouwen van Poplar bezoeken en de armste vrouwen zo goed mogelijke zorg bieden.

In seizoen 5 wordt zuster Monica Joan tijdens de kersttijd vermist en blijven de nonnen en verpleegsters in ontreddering achter. Ondertussen probeert Shelagh in allerijl op tijd een kinderkoor samen te stellen voor een BBC-uitzending vanuit de kerk en heeft Trixie, die haar alcoholproblemen heeft overwonnen, haar leven een nieuwe invulling gegeven door te gaan sporten. En zou er uit de vriendschap tussen dominee Tom Hereward en Barbara iets meer kunnen groeien?

Profielen

Call the Midwife S5 - Profiles

Patsy Mount

gespeeld door Emerald Fennell

Emerald is in Londen geboren in 1985 als kind van society juwelier Theo Fennell (wie Sir Elton John onder zijn klanten mag rekenen), en schrijfster Louise Fennell. In haar kindertijd was ze in de ban van griezels en droomde ze ervan om ghostbuster te worden.

Haar acteercarrière begon per toeval toen ze Engels studeerde aan de Universiteit van Oxford. Ze werd gescout en geboekt door Lindy King (de agent van Keira Knightley), nadat ze een sterk optreden had neergezet in een universiteitsproductie, en maakte haar acteerdebuut op televisie als Sheena in een aflevering uit 2006 van de veelgeprezen misdaadserie Trial & Retribution van Lynda La Plante.

Naast haar vertolking van de magnifieke zuster Patsy Mount in Call the Midwife sinds 2014, zijn andere noemenswaardige televisieoptredens haar rol van Agnes in Chickens, een comedy van de WWI, Monica Simmons in de comedy Blandings, en Prinses Merkalova in de meeslepende Anna Karenina, een film van Joe Wright uit 2012.

Buiten het scherm om schreef ze als liefhebber van bovennatuurlijke krachten een kinderfantasyboek. Haar debuut - Shiverton Hall - speelt zich af in een kostschool waar spoken rondwaren en oogstte veel lof toen het in 2013 werd gepubliceerd. Het vervolg uit 2014 - The Creeper - werd ook enthousiast ontvangen, en momenteel is ze bezig aan haar derde spookboek voor haar grote schare jonge fans.

De zus van Emerald is mode-ontwerper Coco Fennell, wiens elegante jurken worden gedragen door stijlbewuste beroemdheden zoals zangers Pixie Lott, model Daisy Lowe en door Emerald zelf.

Call the Midwife S5 - Profiles

Trixie Franklin

gespeeld door Helen George

Helen werd geboren in Birmingham in 1984 als kind van een politiek leraar en een moeder die in de sociale zorg werkte. Haar passie voor drama werd aangewakkerd toen ze op 15-jarige leeftijd in de musical Les Misérables speelde, een productie van Claude-Michel Schönberg.

Ze ontwikkelde zich in haar vak aan de Birmingham School of Acting, en won een prestigieuze Ian Fleming Award waarmee ze zichzelf van een plek verzekerde op de Royal Academy of Music voor de musicalopleiding.

Haar grote professionele doorbraak kwam toen ze werd gecast als Laura Fairlie in de oorspronkelijke productie van Woman in White, en ook haar vertolking van Sharpay Evans in een bewerking van High School Musical werd lovend ontvangen.

Naast het neerzetten van de glamoureuze zuster Trixie Franklin in Call the Midwife sinds 2012, speelde ze de rol van Suzie in de succesvolle dramaserie Hotel Babylon en die van kille Seline in de comedy Over to Bill

De filmrollen die ze op haar naam heeft staan zijn die van Valerie in 7 Lives van Paul Wilkin uit 2011, en als Blonde in de nieuwe versie van de Three Musketeers van Paul WS Anderson uit 2011

Als talentvolle zangeres, heeft Helen bovendien opgetreden als achtergrondzangeres tijdens de tour van Sir Elton John!

Call the Midwife S5 - Profiles

Sister Julienne

gespeeld door Jenny Agutter

Jenny werd geboren in Taunton, Somerset, in 1952. Ze was de dochter van een legerleider en bracht het grootste gedeelte van haar vroege jeugd door op verschillende plekken in de wereld, waaronder Duitsland, Singapore en Cyprus.

Terug in haar moederland, werden haar showbizz-aspiraties aangewakkerd op haar zevende, toen ze werd ontdekt door Walt Disney en werd gecast als jonge danseres in de film Ballerina. Vanaf dat moment, bloeide Jenny’s carrière rijkelijk, en inmiddels zit ze vier decennia in het vak.

In haar jongere professionele jaren, werd Jenny geroemd vanwege haar vertolking van Roberta in The Railway Children, een televisieserie en –film uit 1968, en door haar met een Emmy bekroonde rol van Fritha in The Snow Goose, een film uit 1971.

Jenny’s meest opmerkelijke rollen zijn die van o.a. Jessica 6 in de sci-fi kaskraker Logan’s Run uit 1976, zuster Alex Price in de cult horrorfilm An American Werewolf in London uit 1981, en raadslid Hawley in The Avengers uit 2012 en Captain America: The Winter Soldier uit 2014.

Naast haar rol als zuster Julienne in de succesvolle dramaserie Call the Midwife, is Jenny vooral bekend van haar vertolking van de aanstootgevende Idina Hatton in miniserie The Buccaneers, en als antiterrorisme-agent Tessa Philips in de succesvolle misdaadserie Spooks.

In 2012 werd Jenny benoemd tot Ridder in de Orde van Britse Rijk voor haar charitatieve toewijding, in het bijzonder haar steun voor de Cystic Fibrosis Stichting (taaislijmziekte).

Call the Midwife S5 - Profiles

Sister Mary Cynthia

gespeeld door Bryony Hannah

Geboren in Portsmouth als kind van een lerares was en een voormalig marine-luitenant, mag nieuwkomer Bryrony zich gelukkig prijzen met een vliegende start van haar acteercarrière.

Vastberaden om het te maken in de filmwereld, nam ze ontslag als barmeisje toen ze een een studiebeurs kreeg bij het prestigieuze Royal Academy of Dramatic Art (RADA) in Londen.

Nadat ze was afgestudeerd, kwam ze in de spotlights toen ze in 2010 de rol van serveerster Louise ging spelen in Cemetery Junction, een comedy van Ricky Gervais.

Voordat ze aan haar rol begon als zuster Mary Cynthia in de succesvolle dramaserie Call the Midwife, begon Bryony haar televisiecarrière als Brenda in Life’s Too Short van Ricky Gervais uit 2011. In 2012 schitterde ze als Felicity Turner in Above Suspicion, een misdaadserie van Lynda La Plante, en verwierf ze faam in comedyland toen ze een gevangene speelde die vast zat vanwege brandstichting, naast Jennifer Saunders in de cult sitcom Dead Boss.

Call the Midwife S5 - Profiles

Sister Evangelina

gespeeld door Pam Ferris

Pam werd in 1948 geboren in Hannover (Duitsland), bracht haar kindertijd door in Wales en immigreerde met haar familie naar Nieuw Zeeland toen ze 13 jaar was.

Toen ze begin twintig was, keerde ze terug naar Engeland, en oogstte ze publieke bekendheid in haar rol als ‘Ma’ Larkin van David Jason’s ‘Pop’ Larkin in de succesvolle dramaserie The Darling Buds of May, van 1991 tot 1993.

Naast haar vertolking van zuster Evangelina in de succesvolle dramaserie Call the Midwife, heeft ze indruk gemaakt naast Felicity Kendal als een tuinierende detective in de misdaadserie Rosemary and Thyme, van 2003 tot 2007, en speelde ze een gedenkwaardige gastrol als Catherina ‘Cath’ Smith in de sitcom Gavin & Stacey.

Ook speelde ze in bewerkingen van klassiekers zoals The Tenant of Wildfell Hall (1996), Our Mutual Friend (1998), The Turn of the Screw (1999), Pollyanna (2003), Jane Eyre (2006) en Little Dorrit (2008).

In de film kwam het eerste succes toen Pam moeder Mavis speelde in Meantime van Mike Leigh uit 1983. Recentelijker speelde ze de nare tante Marge in de kaskraker Harry Potter en de Gevangene van Azkaban uit 2004, activiste Miriam in de sci-fi thriller Children of Men uit 2006, en mevrouw Bevans in de geïmproviseerde kerstkomedie Nativity 2: Danger in the Manger uit 2012.

Call the Midwife S5 - Profiles

Sister Monica Joan

gespeeld door Judy Parfitt

Judy werd geboren in Sheffield in 1935 en studeerde aan de Royal Academy of Dramatic Art (RADA) in Londen.

Ze maakte voor het eerst indruk in de theaterwereld in 1954, in Fools Rush In. Ze kreeg voet aan de grond door haar rol van Gertrude in de toneelproductie van Hamlet, waarin ze met Anthony Hopkins speelde, en is sindsdien niet weg te denken uit de Britse theaters.

Naast haar vertolking van zuster Monica Joan in de hitserie Call the Midwife, is ze vooral bekend van haar rol als Lady Catherine de Bourgh in een bewerking van Pride and Prejudice, Mildred Layton in The Jewel in the Crown uit 1984, en een gedenkwaardige gastrol als Tante Chastity in The Bleak Old Shop of Stuff van Mark Evan.

Judy heeft een reeks filmrollen op haar naam staan, zoals de rol van de venijnige Vera Donovan in kaskraker Dolores Claiborne uit 1995, Lady Mount-Temple in het biografische Wilde, en de rol van Maria Thins in Girl with a Pearl Earring uit 2003.

Call the Midwife S5 - Profiles

Shelagh Turner

gespeeld door Laura Main

Laura is geboren in de Schotse stad Aberdeen in 1981, en zette haar eerste stappen in de entertainmentwereld toen ze nog maar 11 was in de rol van Louisa von Trapp in de theaterproductie van The Sound of Music.

Nadat ze kunstgeschiedenis had gestudeerd aan de Universiteit van Aberdeen, ging ze haar droom achterna en meldde zich aan bij de Webber Douglas Academy of Dramatic Art in Londen.

Sinds ze is afgestudeerd, raakte Laura’s carrière als theateractrice in een stroomversnelling toen ze schitterde in producties van de Royal Shakespeare Company. Haar meest recente noemenswaardige theateroptredens zijn o.a. de rol van Susan in Southwark Playhouse uit 2011, een productie van de Stephen Sondheim musical Company, en haar vertolking van Maid Marion in Robin Hood, een productie van Queen’s Theatre Barnstaple uit 2012.

Voordat ze bekend werd als Zuster Bernadette/Shelagh Turner in de succesvolle dramaserie Call the Midwife, kwam Laura voor het eerst onder de aandacht bij het grote publiek in 2004, toen ze de ambitieuze politierechercheur Alison Bain speelde in de politieserie Murder City.

Naast actrice, is Laura een getalenteerde danseres en zangeres. Ze zingt diverse solo’s op het album van Call the Midwife, die in 2013 is uitgekomen.

Call the Midwife S5 - Profiles

Barbara Gilbert

gespeeld door Charlotte Ritchie

Charlotte is in Londen geboren in 1989, studeerde Engels en drama aan de Universiteit van Bristol en brak door als actrice toen ze werd gecast als de idealistische student Oregon in Fresh Meat, een comedy die is genomineerd voor een BAFTA.

Ze heeft de harten van de natie gestolen door haar rol van naïeve zuster Barbara Gilbert in Call the Midwife sinds 2015, en ze is ook bekend van haar vertolking van de luie zuster Hannah in de comedy Siblings.

Naast geslaagd actrice, houdt Charlotte er een succesvolle muzikale carrière als lid van de klassieke cross-over band All Angels. In 2006 kwam hun titelloze debuutalbum binnen op nummer 9 in de Britse hitlijsten en werd bovendien genomineerd voor een Klassieke BRIT Award. Klaar om vijf albums te produceren, heeft de vierkoppige band tot nu toe drie succesvolle albums op hun naam staan en meer dan een miljoen platen verkocht.

zometeen op tv...

Aflevering 5, Seizoen 7

woensdag juni 20 bij 09:45

serie 7, aflevering 5

Het gerucht gaat in Poplar dat een zeeman met mazelen zich ergens in de stad verbergt. Zuster Crane en dr. Turner proberen hem op te sporen voordat hij een uitbraak veroorzaakt.

Aflevering 5, Seizoen 7

woensdag juni 20 bij 14:55

serie 7, aflevering 5

Het gerucht gaat in Poplar dat een zeeman met mazelen zich ergens in de stad verbergt. Zuster Crane en dr. Turner proberen hem op te sporen voordat hij een uitbraak veroorzaakt.

Aflevering 6, Seizoen 7

donderdag juni 21 bij 09:50

serie 7, aflevering 6

Barbara helpt een zwangere moeder van twee kinderen van wie de man onlangs is overleden. Ze staat klaar om hulp te bieden als een nieuwe tragedie haar en haar kinderen uit hun huis…

Aflevering 6, Seizoen 7

donderdag juni 21 bij 15:00

serie 7, aflevering 6

Barbara helpt een zwangere moeder van twee kinderen van wie de man onlangs is overleden. Ze staat klaar om hulp te bieden als een nieuwe tragedie haar en haar kinderen uit hun huis…

Aflevering 7, Seizoen 7

vrijdag juni 22 bij 09:45

serie 7, aflevering 7

Dr. Turner raakt betrokken bij een gekwelde jonge man en Lucille maakt nieuwe vrienden. Barbara's conditie is niet verbeterd en ze moet in isolatie blijven.

Aflevering 7, Seizoen 7

vrijdag juni 22 bij 14:55

serie 7, aflevering 7

Dr. Turner raakt betrokken bij een gekwelde jonge man en Lucille maakt nieuwe vrienden. Barbara's conditie is niet verbeterd en ze moet in isolatie blijven.

Aflevering 8, Seizoen 7

maandag juni 25 bij 09:50

serie 7, aflevering 8

Trixies romance met Christopher blijft zich ontwikkelen, terwijl Tom en Barbara als getrouwd stel van het leven genieten.

Aflevering 8, Seizoen 7

maandag juni 25 bij 14:55

serie 7, aflevering 8

Trixies romance met Christopher blijft zich ontwikkelen, terwijl Tom en Barbara als getrouwd stel van het leven genieten.

BBC First

BBC First, de plek van onvergetelijke karakters, onverwachte verhalen en onmisbare momenten.

wat is er nu op

bekijk het op...

BBC First is beschikbaar op de volgende televisiestations:

België – Telenet 561
Nederland – KPN 23

Voor meer informatie over hoe te abonneren op BBC First, neemt u contact op met uw provider.